Çekingen Kişilik Bozukluğunu Yenmek Mümkün mü?

Çekingen kişilik bozukluğu olan kişiler, bu rahatsızlığın farkına uzun yıllar boyunca varamayabilirler. Çünkü genel olarak bu tip kişiler kendilerini toplum içerisinde “çekingen” olarak sıfatlandırmakta ve dolayısıyla herhangi bir psikolog yardımı almayı düşünmemektedir.

Genel olarak bu bireyler kendilerini sürekli olarak yetersiz hissetmektedir. Başkaları gibi düşünemediklerini, bir şeyleri yapamayacaklarını ya da başaramayacakları hissini kapılırlar. Birey zamanla kendisini toplumdan soyutlar, kendisini “beceriksiz ve çekingen” olarak yorumlar, sosyal yaşantı olarak da kendilerini geliştiremezler.

Çekingen, başka bir deyişle kaçınmacı kişilik bozukluğu pek çok farklı faktöre bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Genetik yatkınlık ya da beyin fizyolojisindeki sorunlar kaçınmacı kişilik bozukluğu nedenlerine birer örnek olarak gösterilebilmektedir. Diğer yandan erken dönemde yaşanan olumsuz ve acı veren travmalar, ebeveynlerin çekingen ve utangaç yaklaşımları da çekingen kişilik bozukluğu nedenleri arasında yer almaktadır.

Çekingen Kişilik Bozukluğunu Yenmek Mümkün mü?

Çekingen kişilik bozukluğunu yenmek uzun bir tedavi süreci gerektirir. Bireyin psikoloji bakımından yoğun bir tedavi altında olması takdirinde bu hastalığın yenilmesi mümkündür. Bu rahatsızlığa sahip olan kişilerin temas halinde olduğu kişiler de hastalık hakkında bilgilendirilmelidir. Çünkü birey sürekli olarak korkulu, kaygılı ve endişeli tavırlar sergileyecektir. Başkaları tarafından “alay konusu” olabileceklerini düşündükleri için iletişim kurmaktan çekinecek ve içlerine kapanacaklardır.

Çevredeki bireylerin bilgilendirmesi çekingen kişilik bozukluğunu yenmek konusunda fayda sağlayacaktır. Çevresel faktörlerin ve baskıların azaltılması, iyileşme sürecini hızlandıracaktır.

Çekingen Kişilik Bozukluğu Nasıl Yenilir?

Çekingen Kişilik Bozukluğu Nasıl Yenilir?
Çekingen Kişilik Bozukluğu Nasıl Yenilir?

Çekingen kişilik bozukluğunu yenmek için bireyin sosyal ve mesleki faaliyetlerine odaklanmak gerekir. Çünkü temel olarak birey bu alanlarda problem yaşamaktadır. Düşük özgüven sahibi olunması, reddedilmeye karşı aşırı hassasiyet gösterilmesi, bireylerin iletişim kurmasını zorlaştırmaktadır.

Zaman içerisinde bireyler daha da içe dönük bir hale gelebileceği için çevredeki bireyler uyarılmalıdır. Bu bireyler mutlaka çekingen kişilik bozukluğu yaşayan bireyler ile iletişim kurmaya, onları dinlediğini belirtmeye özen göstermelidir. Toplum içerisine kazandırmak amacıyla takım çalışması faaliyetlerine girilmelidir.

Psikoloğa Danışabilirsiniz!

Psikologlar tarafından uygulanan grup ve bireysel terapi yöntemleri de hastalığın tedavisinde uygulanmaktadır. Bu yöntemler, bu hastalık tipine sahip olan kişilerin bir araya gelerek destek bulmasını sağlamaktadır. Bireyler yaşamış oldukları problemleri anlatarak rahatlamaktadır. Aynı zamanda benzer belirtilerin bulunması iletişimi kolaylaştıracağı için çekingenlik duymadan yaşamış oldukları problemleri dile getirebilmektedirler.

Çekingen kişilik bozukluğu tedavisi olarak ilaç tedavisi de uygulanmaktadır. Hangi tedavi yönteminin uygulanması gerektiğine uzman bir hekimin karar vermesi gerekir. Bunun için mutlaka bir psikoloğa danışmalı, destek almalısınız.


Bir önceki yazımız olan Paranoid Kişilik Bozukluğu Nedenleri Nelerdir? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Başa dön tuşu
jsbet